Asynkron udvikling hos det højt begavede barn

At få følelserne med

Da den følelsesmæssige udvikling ikke kan fremskyndes, ligesom den intellektuelle, vil alle højt begavede børn være såkaldt asynkront udviklet. De vil være langt fremme i den intellektuelle udvikling og lige så varierende følelsesmæssig udviklet som alle andre børn.

At være asynkront udviklet, er ikke altid nemt, hverken for barnet eller omgivelserne. I det ene øjeblik taler man sammen om verdensrummet og en særlig art af insekter og det næste øjeblik er barnet knust over, at der ikke er mere syltetøj i køleskabet.

Som forældre kan man blive forvirret, og prøve at appellere til barnets sunde fornuft, men når barnet er i følelsernes vold, kan det være en umulig opgave.

AT REAGERE UDAD ELLER INDAD

Når det højt begavede barn enten reagerer meget stærkt udad, bliver eksplosivt og urolig, eller reagerer indadvendt, med selvkritik eller ved at gå ind i sig selv, giver det vigtig information til omgivelserne, om at det har brug for hjælp. Højst sandsynlig er der mange små og store hændelser, som barnet ikke får reageret på, således at det hober sig op, for så at komme ud som eksplosioner eller en trækken ind i sig selv.

Og modsat, hvad man måske intuitivt tænker, skal barnet have hjælp til at få MERE plads til sine følelser, og ikke mindre.

GRUNDFØLELSERNE

Vi mennesker har nogle grundfølelser, som vi alle har til fælles. Vi er alle sårbare ovenfor at mærke dem og vise dem, særlig ovenfor de som vi elsker og er afhængig af. Glæde, vrede, tristhed, sorg, skyld for at nævne de mest grundlæggende.

For højt begavede børn, kan særligt vrede og skyld være svære følelser at forholde sig til, da de er så gode til at forstå mønstre og sammenhæng, at de tit kan se situationer fra mange vinkler, og have svært ved at ”blive i sig selv”.

Og når ens grænser bliver overtrådt, og vreden hober sig op, og barnet eksploderer eller reagerer indad, så får barnet måske at vide at det er for følelsesstyret eller temperamentsfuldt, som igen vil få barnet til at tænke at disse følelser er forkerte, og prøve at holde dem tilbage. Dette vil skabe en ”trykkoger” inde i barnet, som på et tidspunkt igen vil eksplodere eller gå indad, og sådan er der rum for en negativ spiral med ”trigger” og respons som gensidig forstærker hinanden.​

SÅ HVORDAN STØTTER VI DET HØJT BEGAVEDE BARN FØLELSESMÆSSIG?

Følelser er vigtige markører for hvem vi er, og hvad vi kan lide, vores behov, og hvornår vi oplever at vores grænser bliver overtrådt.

  • ​Vi har alle følelser
  • ​De aktiveres i forskellig intensitet på forskellige tidspunkter
  • ​Højt begavede børn er tit i intense i deres følelsesliv
  • ​Følelser klinger af igen, hvis de godt må være der/ikke undertrykkes
  • ​Alle følelser er relationelle og vigtig for vores trivsel og overlevelse; vrede er lige så vigtig som glæde
  • ​Vrede gør os i stand til at udtrykke behov og sætte grænser
  • ​Skyldfølelse udløses af et ønske om at reparere/ sige undskyld og er således en vigtig følelse at ”få lov til at have”
  • ​Ked af det hed og sorg heler og kalder på empati fra andre
  • ​Følelser kan udløse angst, hvis de over tid mødes af omgivelserne som om de er forkerte.

​Når følelser rettes indad, i form af selvkritik eller overtænkning, får vi det skidt og får angst eller depressive symptomer. Højt begavede børn, er vant til at kunne løse komplekse problemer med sin gode, hurtige tænkende hjerne, men har lige så meget brug for følelsesmæssig støtte som alle børn.

Ønsker du at vide mere om hvordan du kan støtte dit barn følelsesmæssig og i relationen til dig som forælder, så kontakt os endelig, vi står klar til at hjælpe.

​​

Venlig hilsen Julie, Rikke og Ingvild i CEFIBU​

Kan vi hjælpe dig?

Du er velkommen til at kontakte os via kontakt formularen. Fortæl kort om baggrunden for henvendelsen, så vi kan afklare hvordan vi kan hjælpe netop jer.


Vi vender hurtigst mulig tilbage til dig, og glæder os til at hjælpe dig.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Ønsker du hjælp af os?

Du er velkommen til at kontakte os via kontakt formularen. Fortæl kort om baggrunden for henvendelsen, så vi kan afklare hvordan vi kan hjælpe netop jer.


Vi vender hurtigst mulig tilbage til dig, og glæder os til at hjælpe dig.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresse

Cefibu ApS

​CVR: 42020214

Find vej

Cefibu ApS
Marianelundsvej 16
3460 Birkerød

Cefibu ApS

Frederiksgade 2a,

3400 Hillerød

Cefibu ApS

Jacobsmindevej 18B
3050 Humlebæk

Cefibu ApS

Cefibu ApS