AT GÅ TIL HØJRE NÅR VERDEN GÅR TIL VENSTRE

-​At hjælpe det højt begavede barn til at føle sig forbundet

Når det højt begavede barn synes noget er nemt, synes tit de jævnaldrende at det er svært. Og det som er nemt for de jævnaldrende, kan være svært for det højt begavede barn. Således, kan verden være et sted, hvor det er sværere at føle sig forbundet til andre og til fællesskabet.

Hvis barnet i lang tid, mangler en oplevelse af at føle sig forbundet, vil barnet begynde at mistrives. Så hvordan hjælper vi højt begavede børn, med at opleve sig forbundet?

DE MANGE NEGATIVE HISTORIER

Mange forældre oplever, historier om skoledagen, hvor barnet er frustreret. ”De sagde og gjorde sådan, og det var ikke retfærdigt, og så gik de den vej, men vi skulle jo egentlig gå den vej” og så videre. En oplevelse af at gå til højre og verden går til venstre, mange gange dagligt. En del højt begavede børn kommer hjem uden historier, men med en ophobet frustration, så små ting kan udløse stærk vrede eller ked af det hed.

AT SIGE PYT- ELLER EJ

Når det tydeligvis er så mange ting, som får det højt begavede barn frustreret, kan man blive fristet til at prøve at få barnet til at sige pyt noget mere. Men dette virker sjældent særlig godt til højt begavede børn. Barnet vil, ofte opleve, at dets oplevelse bagatelliseres, og måske oveni at ens forældre, tager parti med de andre, og således øger oplevelsen af at ”verden er mod mig” og ”jeg er ikke koblet på”.

AT STÅ VED SIT BARNS SIDE

Så i stedet for at prøve at få dit barn til at sige pyt, så gå med i historien, stil dig ved siden af dit barn, og støt barnet i dets oplevelse. ”Ja, det kan jeg godt forstå var frustrerende”. 

Hvis du tænker, at barnet misfortolker andre børn eller situationer, kan du spørge om barnet er interesseret i, at høre, din tolkning af situationen. Hvis barnet ikke vil høre det, så lad vær.

​Dit barn har mest af alt, brug for at opleve sig forbundet med dig, når det fortæller om de mange gange, det har oplevet en ”afkobling” med andre i løbet af dagen.

AT KOBLE SIG PÅ- NÅR DER ER ET VINDUE ÅBENT

En del forældre til højt begavede børn, oplever også at det kan være svært at få gode stunde sammen hjemme, og barnet viser tegn på, at det føler sig misforstået og frustreret.

Man kan med fordel, tænke, at der er færre vinduer som er åbne, samtidig, for det højt begavede barn, og det er derfor nogle gange, nødvendigt, at være mere bevidst omkring de ”vinduer” der er, hvor kontakten er god.

-​Hvad interesserer mit barn sig for? Kan jeg sidde ved siden af og vise min nysgerrighed?

-​Hvornår har vi gode stunder sammen? Kan vi gøre mere af dette?

-​Hvad kan jeg lide, som jeg kan introducere mit barn for?

Det er ikke vigtigt, om det er computerspil, hoppe på trampolin, bygge lego, bage en kage eller noget helt andet. Hvordan er kontakten mellem os, når vi begge laver noget vi kan lide? Hvor mange fælles øjeblikke har vi sammen, hvor vi nyder hinandens selskab?

DEN LIVSVIGTIGE KONTAKT

Øjeblikke med kontakt, kan ikke erstattes af noget andet. Vi har alle brug for det, for at have det godt. Og for en del højt begavede børn, er det mangelvare. Det er færre muligheder for at koble sig på andre, og derved færre stunde i løbet af dagen med kontakt og fælles fokus.

Den følelsesmæssige udvikling, kan ikke fremskyndes ligesom den intellektuelle udvikling. Så når barnet er ked af det, vred eller andet, ikke forvent at det højt begavede barn, skal kunne bruge sin fornuft, til at berolige sig selv, mere end andre børn på samme alder. Det er din følelsesmæssige støtte, som beroliger barnet, uafhængig om situationen tolkes rigtig eller ej, og det er støtten til at have det som man har det, som er beroligende.

God fornøjelse!

Venlig hilsen Julie, Rikke og Ingvild i CEFIBU

Kan vi hjælpe dig?

Du er velkommen til at kontakte os via kontakt formularen. Fortæl kort om baggrunden for henvendelsen, så vi kan afklare hvordan vi kan hjælpe netop jer.


Vi vender hurtigst mulig tilbage til dig, og glæder os til at hjælpe dig.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Ønsker du hjælp af os?

Du er velkommen til at kontakte os via kontakt formularen. Fortæl kort om baggrunden for henvendelsen, så vi kan afklare hvordan vi kan hjælpe netop jer.


Vi vender hurtigst mulig tilbage til dig, og glæder os til at hjælpe dig.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresse

Cefibu ApS

​CVR: 42020214

Find vej

Cefibu ApS
Marianelundsvej 16
3460 Birkerød

Cefibu ApS

Frederiksgade 2a,

3400 Hillerød

Cefibu ApS

Jacobsmindevej 18B
3050 Humlebæk

Cefibu ApS

Cefibu ApS